Hjärnskakning efter knockout kan ta flera månader att läka

Hjärnskakning efter knockout kan ta flera månader att läka
Proffsboxaren Mikaela Laurén på en boxningsgala i Stockholm 2012. Foto: TT

Analys av ryggmärgsvätska visar att läkning av hjärnskada tar tid.

Idrottsrelaterade hjärnskakningar läker betydligt långsammare än vad man trott. Det visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin.

Sanna Neselius, doktorand, före detta boxare och numera förbundsläkare för Svenska Boxningsförbundet, har sett att analys av ryggmärgsvätska efter en hjärnskakning kan användas för att se skadans storlek och följa förloppet.

– Tidigare har man trott att hjärnskakningar läkar på sju till tio dagar. Våra studier visar att en allvarlig hjärnskakning, till exempel efter en knockout, kan ta fyra månader att läka, säger hon.

Skador utan symtom

Studierna visar också att upprepande trauman mot huvudet orsakar skador på hjärnans nerv- och stödjeceller även när boxaren inte visar några symtom på hjärnskakning.

I dag bedöms läkningen utifrån fysiska symtom och neuropsykologiska tester. Men det räcker alltså inte att dra slutsatser byggda på hur idrottaren mår. Att skadans storlek kan avgöras och följas vid ett ryggmärgsprov innebär större möjligheter att förhindra en för tidig comeback.

– Min förhoppning är att skademarkörerna i ryggmärgsvätskan ska kunna appliceras på alla idrotter, så att vi med hjälp av individuella mätningar kan planera och garantera en säker rehabilitering, säger Sanna Neselius.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida