Indragna legitimationer

När hennes norska läkarauktorisation drogs in anmälde Socialstyrelsen 56-åringen till Ansvars­nämnden och begärde att hennes legitimationer som sjuksköterska och läkare skulle dras in. ?

Kvinnan hade flera år tidigare utvecklat en psykisk instabilitet och fick sedan dess sjukbidrag. ?

I samband med ett försök att arbeta som sjuksköterska i Norge dök hon upp på sin arbetsplats på en ledig kväll, förvirrad och klädd i bara trosor och t-shirt. I hennes rum på sjukhemmet hittade kollegerna tabletter, en tom ampull och en spruta med blod. Polis tillkallades och omhändertog 56-åringen. Senare upptäcktes det att fyra ampuller Morfin/Skolamin saknades och en anmälan om stöld och missbruk av beroendeframkallande medel gjordes.

Socialstyrelsen skrev i sin anmälan att 56-åringen genom sitt agerande visar omvärlden ett beteende och en opålitlighet som gör att förtroendet för hennes förmåga att fungera i så ansvarsfyllda yrken som sjuksköterska och läkare måste bedömas som brutet. ??

Själv förnekar hon missbruk och beroende av alkohol och narkotika. Hon ger flera förklaringar till läkemedlen man fann i hennes rum, men Ansvarsnämnden går på Socialstyrelsens linje och drar in hennes båda legitimationer (hsan2007/1581:a4).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida