Influensa tycks kunna ge narkolepsi

Influensa tycks kunna ge narkolepsi
Forskare i Kina har upptäckt att insjuknande i narkolepsi verkar vara kopplat till de årliga utbrotten av säsongsinfluensa. Arkivbild: Colourbox

Kinesiska forskare har genomfört en studie på drygt 900 personer som insjuknat i narkolepsi. Resultaten visar att sjukdomen är säsongsbetonad och kan kopplas till de årliga influensautbrotten.

Enligt de kinesiska forskarna gör en besvärlig influensasäsong att antalet fall av narkolepsi ökar. Det uppger SVT Vetenskap.

Vad som egentligen orsakar narkolepsi vet man inte säkert, men en teori är att det handlar om en autoimmun sjukdom, där immunförsvaret ger sig på den egna kroppen. Hos personer med en ärftlig sårbarhet för sjukdomen, skulle den kunna triggas igång av faktorer i omgivningen som till exempel infektioner.

I Sverige och Finland har narkolepsi inte kopplats till insjuknande i influensa utan i stället till vaccinet Pandemrix som gavs mot svininfluensa.

Statsepidemiolog Annika Linde säger till SVT Vetenskap att den kinesiska studien är intressant, men att den inte motsäger det faktum att själva vaccinet har orsakat flera fall av narkolepsi.

– Däremot vet vi inte om också influensainfektion kan ha bidragit, det vill säga att de som var vaccinerade och fick narkolepsi också blev smittade av influensa i nära anslutning till vaccinationen, säger Annika Linde.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida