Internetkurs hjälper hjärntrötta

Internetkurs hjälper hjärntrötta
Personer som drabbats av hjärntrötthet efter en stroke eller en skallskada blev hjälpta av en internetbaserad mindfulness-kurs. Arkivbild: Mostphotos

Interaktiv kurs i mindfulness gav lika bra resultat som gruppterapi.

Det visar en undersökning som gjorts av forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

I studien ingick personer som efter en traumatisk hjärnskada eller en stroke drabbats av långvarig mental hjärntrötthet, det som på medicinskt språk kallas fatigue.

En metod som i flera tidigare studier visat sig fungera mot hjärntrötthet är programmet mindfulnessbaserad stressreduktion, MBSR, som funnits i över 30 år. I den aktuella studien har man försökt att ta reda på om MBSR även fungerar om det ges som en interaktiv kurs på internet.

De 34 individer som ingick i undersökningen delades in i tre grupper, en internetgrupp, en vanlig MBSR grupp som träffades i verkliga livet samt en aktiv kontrollgrupp som dessutom varje vecka tog promenader i naturen.

Efter de åtta veckor som deltagarna deltog i de olika programmen visade det sig att den internetbaserade MBSR-kursen fungerade lika bra som de övriga. Deltagarna blev piggare, gladare och mer tillfreds med livet. Resultaten visade på en signifikant minskning i skattad mental trötthet, depression och ångest.

– Tillgången på MBSR-kurser är mycket begränsad i landet och det kan dessutom vara en fördel att slippa resor som tar mycket energi, särskilt om man lider av hjärntrötthet, säger neuropsykologen Birgitta Johansson som lett studien.

Resultaten finns publicerade i tidskriften Mindfulness (se länk till höger).

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida