Jackor av herrmodell upprör sjuksköterskor i Kristianstad

Jackor av herrmodell upprör sjuksköterskor i Kristianstad
Kanske var det den här mannen som stod modell när kommunen skulle välja ut en lämplig jackmodell åt personalen inom hemsjukvården och hemtjänsten i Kristianstads kommun. Arkivbild: Colourbox

Efter fem år med en gammal jackmodell som inte höll kvalitetskraven har hemsjukvården och hemtjänsten i Kristianstads kommun äntligen fått löfte om en ny jacka. Bara en sak är fel: det är en herrmodell.

Sjuksköterskor och undersköterskor i Kristianstads kommun trodde inte sina ögon när leverantören visade upp den nya jackmodellen. En ganska kort jacka, bred över axlarna och med långa armar. Dessutom svår att få att räcka till runt rumpan.

– Vi trodde att det var ett skämt när vi fick se jackorna, säger Lisbeth Dunefloo, distriktssköterska i kommunen.

Det var det inte. Bara omkring fem procent av personalen inom hemsjukvården och hemtjänsten är män. Trots det köpte kommunen in jackor i en herrmodell.

När sjuksköterskorna frågade de ansvariga hur de tänkte fick de svaret att det inte var en herr- utan en unisexmodell.

– Men det var inte mycket unisex över den modellen.Den är gjord för stora människor, med breda axlar och långa armar, säger Lisbeth Dunefloo.

En bortförklaring

Så hon ser ”unisexförklaringen” som en bortförklaring och tror inte att kommunen tänkte över huvudtaget. För om de ansvariga hade gjort det hade de insett att så gott som samtliga som ska bära jackan är kvinnor, menar hon.

Fast kommunen har lovat bot och bättring. Sjuksköterskor och undersköterskor ska få en jacka där de åtminstone har möjlighet att få kontakt med sina händer. Lisbeth Dunefloo hoppas dessutom på en modell som går nedanför rumpan. Så att de slipper frysa när de sätter sig i sina kalla bilar om mornarna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida