Karolinska först med ST-utbildning för sjuksköterskor – men finansiering återstår

Karolinska först med ST-utbildning för sjuksköterskor – men finansiering återstår
Mikael Norman, Professor och chef för neonatalverksamheten på Astrid Lindgrens barnsjukhus nappade så fort han fick höra talas om Vårdförbundets idé om ST-tjänster för sjuksköterskor. Foto: Stefan Zimmerman

På Karolinska universitetssjukhuset pågår arbetet med att organisera en betald specialistutbildning till barnsjuksköterska för fullt. Idén kommer från Vårdförbundet och ambitionen är att de första börjar sin utbildning vid årsskiftet. Än är dock inte finansieringen klar.

Planen är att Karolinska tillsammans med Sachsska barn- och ungdomssjukhuset på Södersjukhuset inrättar 20 ST-tjänster som ska ge en specialistutbildning i barnsjukvård med nyföddhetsvård som särskild inriktning, tjänster liknande de läkarna går för att specialisera sig.

Mycket arbete återstår

Även om ambitionen är att starta vid årsskiftet återstår fortfarande en hel del arbete innan ST-tjänsterna blir verklighet. Ett samarbete med universitetet ska till. Enligt Mikael Norman blir det förmodligen en uppdragsutbildning.

Anställningsformer och kontrakt måste också utformas och finansieringen ordnas.

– Tanken är att sjuksköterskorna kommer att vara anställda så pengarna går på vår personalbudget, men de ska ju arbeta på halvtid och studera på halvtid i två år så vi kommer förstås att behöva anställa fler sjuksköterskor för att täcka upp. Det är inte helt rimligt att klinikerna ska bära hela kostnaden, tycker Mikael Norman.

Kommer de att få löneförhöjning då de är färdiga?

– Vi har ju individuell lönesättning, men vi räknar med att erbjuda dem specialistanställning efter utbildningen. En del av planen är att de ska kunna fortsätta i karriären hos oss, men det ligger flera år framåt.

I samarbete med Vårdförbundet

På neonatalkliniken har man bara känt till Vårdförbundets tankar om ST-tjänster för sjuksköterskor i ett par månader och Mikael Norman blir förvånad när han hör att de funnits i förbundet länge.

– Vi nappade direkt. Och vi är först i Sverige att som klinik anamma den, det är märkligt, säger Mikael Norman, professor och chef för neonatalverksamheten på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Arbetet sker också i nära samarbete med Vårdförbundets vårdstrateg Lisbeth Löpare-Johansson och förbundets Stockholmsavdelning.

I dag är 47 procent av sjuksköterskorna på hans klinik specialistutbildade. Den rundringning som Ekot presenterade i fredags visade att andelen specialistutbildade barnsjuksköterskor på en del kliniker låg på 90 procent medan de på andra är mindre än hälften. Flera hade dock 100 procent som mål.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida