Klara rutiner för den nya influensan i primärvården

På onsdagen bekräftade Smittskyddsinstitutet landets första fall av den nya influensan, tidigare kallad svininfluensan. Samtidigt visar Vårdfackets rundringning att beredskapen för sjukdomen är god på landets vårdcentraler.

Vårdfacket har ringt runt till slumpvis utvalda vårdcentraler i Sveriges tio största städer för att få en uppfattning om hur man hanterar misstänkta fall av den nya influensan, Influensa A (H1N1).

Resultatet är positivt, för både landstingsdrivna och privata vårdcentraler.

Symtom och anamnes avgör

Personal på samtliga vårdcentraler kunde uppge vilka symptom och vilken anamnes som krävdes för en misstanke alternativt hänvisa till dokument där dessa fanns angivna.

Smittskyddsinstitutet, landstingens/regionernas intranät och Socialstyrelsen angavs som källor och ny information kring sjukdomen införlivades relativt snabbt i de lokala riktlinjerna.

Undvika smittrisk

Två av tio vårdcentraler erbjöd själva provtagning av misstänkta fall, den ena efter ordinarie besökstid. Vid resten av de tillfrågade vårdcentralerna hänvisades patienter till närmaste infektionsmottagning för provtagning eller till sjukvårdsupplysningen, 1177 .

Personalen på vårdcentralerna som inte erbjöd provtagning var noga med att påpeka att misstänkta fall om möjligt aldrig passerade själva vårdcentralen för att undvika smittrisk för andra patienter.

En svala gör ingen sommar

Trots att det tidigare sannolika fallet av den nya influensan i Stockholmsområdet nu är bekräftat vill Smittskyddsinstitutet inte gå så långt som att säga att sjukdomen fått fäste i landet.

– Absolut inte! Vi har ett bekräftat fall som dessutom har tillfrisknat, så man kan inte säga att sjukdomen sprids i Sverige, säger statsepidemiolog Annika Linde.

Det bekräftade fallet påverkar inte heller Sveriges inställning till en eventuell vaccintillverkning.

– Absolut inte! En svala gör ingen sommar, säger Annika Linde.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida