Kontrollsticka i fickformat mot undernäring

Kontrollsticka i fickformat mot undernäring

Med en enkel kontrollsticka ska alla nyinlagda patienter över 65 år och alla i vissa riskgrupper på Centralsjukhuset i Kristianstad riskbedömas för undernäring. Arkivbild: Region Skåne 

Med hjälp av en enkel kontrollsticka i fickformat ska Centralsjukhuset i Kristianstad snabbare upptäcka och behandla de nära 30 procent av slutenvårdspatienterna som lider av undernäring.

Kontrollstickan fungerar som en kom i håg-lapp. På ena sidan står tre kontrollfrågor som innebär en riskbedömning, på andra sidan finns förslag till åtgärder. Det kan vara enkla åtgärder som att ändra matens konsistens, typ av kost eller bestick, eller att konsultera logoped, sjukgymnast eller dietist. Det kan också vara mer avancerade lösningar.

Med hjälp av stickan ska personalen riskbedöma alla nyinlagda patienter över 65 år och alla patienter inom särskilda riskgrupper. Ätproblem och ofrivillig viktförlust ska kontrolleras och bmi dokumenteras. Allt ska sedan dokumenteras i journalsystemet där det finns riktlinjer för vilka åtgärder som bör sättas in och vem som är ansvarig för att de genomförs.

Nutritionsproblem där patienter riskerar undernäring kan delas in i tre kategorier. Patienten kan ha svårt att hantera maten på tallriken, att sitta bra under måltiden eller att föra maten till munnen. Det kan också vara svårt att tugga, öppna eller stänga munnen eller vara svårt att svälja. Den tredje kategorin är brist på energi, till exempel minskad aptit eller att helt enkelt inte orka ta sig igenom en hel måltid.

Stickan är framtagen av dietisten Erika Norberg och ingår i ett större projekt för att motverka undernäring bland inlagda patienter.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida