Kostråd om vilket slags fett som är bäst ifrågasätts
Kostrådet att ersätta mättat animaliskt fett med fleromättat omega 6-fett ifrågasätts nu starkt. Tvärtemot vad man tidigare trott tycks det öka risken att dö i hjärt-kärlsjukdom, visar en ny studie.
Att mättat fett är dåligt och fleromättade och enkelomättade fetter är bra är den enkla sanning som sprids i kostråd världen över.
Det svenska Livsmedelsverket skriver i sina kostråd att ”de flesta äter för mycket mättat fett och för lite fleromättat fett. För mycket mättat fett kan öka mängden kolesterol i blodet vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Enkelomättat och fleromättat fett däremot kan sänka halten av det skadliga kolesterolet i blodet och därmed minska risken för dessa sjukdomar.”
Ökad risk med fleromättat fett
Men i en ny studie som publiceras i dag i den ansedda vetenskapliga tidskriften British Medical Journal. BMJ, ifrågasätts de här kostråden starkt.
En tidigare australisk studie som forskarna nu gått igenom på nytt visar nämligen att män med hjärtsjukdom som bytte ut det mättade fettet mot fleromättat omega-6 fett hade en ökad risk att dö både i hjärt-kärlsjukdom och i andra sjukdomar.
Gruppen jämfördes med en kontrollgrupp av män som också hade hjärtsjukdom, men som inte gjorde några förändringar i sin diet.
Kostråd behöver ses över
Forskarna använde dessa nya data för att uppdatera en tidigare metastudie. Inte heller denna visade på några positiva effekter av att byta ut mättat fett mot fleromättat utan pekade också mot en möjlig ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.
Forskarna bakom rapporten menar att resultaten av deras studier kan innebära att myndigheter runt om i världen måste tänka om när det gäller kostråd om fetter och vilka mekanismer som egentligen kan kopplas till hjärtsjukdomar.