Liten risk för att Vårdförbundets ordförande ska få hudcancer

Liten risk för att Vårdförbundets ordförande ska få hudcancer
Sineva Ribeiro var först ut att testa Solskolans UV-test för att se vilken risk hon har för att utveckla hudcancer. Foto: Anders Olsson

Almedalen 2015. Lät sig testas med en speciell UV-kamera.

30 juni 2015

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro har sedan 16-årsåldern regelbundet ljusbehandlats mot sin psoriasis. När Nätverket för cancer under Almedalsveckan ordnade en speciell Solskola som med hjälp av UV-ljus, en kamera och en dator kan avslöja vilka riskerna är för enskilda personer att drabbas av hudcancer, ställde sig Sineva först i kön för att få prova på metoden.

Hon fick sätta sig i en stol samtidigt som allt utom hennes ansikte täcktes av en svart duk. Sedan startade bildtagningen. En specialbyggd kamera tog ett foto av hennes ansikte.

Bara några sekunder senare dök bilden upp i en dator, där den som skötte den kunde konstatera att Sineva Ribeiros ansikte såg bra ut, med en mycket liten andel av svarta områden i den blådassiga UV-bild som visades upp på bildskärmen.

Många mörka fläckar tyder på ökad risk, få fläckar talar om att risken är liten.

– Eftersom jag solar mycket på grund av min psoriasis var det skönt att få ett kvitto på att jag inte tycks ligga i farozonen för hudcancer. Så jag är väldigt nöjd med resultatet, sade Sineva Ribeiro när hon steg ut från det mörka tältet och möttes av det strålande solskenet på Visbys gator.

Almedalen 2015

  • Almedalsveckan 2015 pågår från 28 juni till den 5 juli.
  • Trots att antalet evenemang är färre än under valåret 2014 hålls hela 3 431 stycken i år.
  • Av dessa handlar 447 om vård och omsorg.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida