Locka fram lusten? att äta

Locka fram lusten? att äta
Patienter med dålig aptit tycker ofta om smaken av lingon. Foto: Colourbox

När svårt sjuka patienter tappar aptiten gäller det att vara lyhörd och påhittig. Brylépudding eller lingonmjölk kan göra underverk.

Kvinnan i sängen hade slutat äta och orkade knappt öppna ögonen. Beskedet som maken fått var att hon hade mycket kort tid kvar att leva. ?

Då upptäckte dietisten Gun-Britt Fhager att det fanns en sak som hon längtade efter, nämligen brylépudding med karamellsås och vispgrädde.

— Så två gånger om dagen åt hon det och allt eftersom kunde vi lägga till annan mat. Efter sex veckor satte hon sig upp i sängen och efter åtta veckor kunde hon åka hem. Hon levde två och ett halvt år till, tack vare brylépuddingen.??

Gun-Britt Fhager bär på många solskenshistorier som beskriver hur mat och dryck kan vända en negativ spiral. I den lilla skriften Ätglädje bjuder hon på både god mat och goda råd när förmågan och orken att äta minskar. Den riktar sig till patienter, närstående och inte minst till vårdpersonal. ?

Skriften baseras på Gun-Britt Fhagers mångåriga erfarenhet som dietist och framför allt från hennes arbete med praktisk nutri­tionsomvårdnad på en av­delning för patienter i livets slutskede på Uddevalla sjukhus.??

— Jag skriver inte om en massa teorier, utan det här baserar sig på vad jag lärt mig genom att arbeta med svårt sjuka människor som har tappat aptiten, berättar Gun-Britt Fhager.?

Mat och dryck är viktigt för välbefinnandet. Det kan innebära att det blir lättare att hålla kroppstemperaturen och slippa frysa, att orka samtala, läsa tidningen, att bli lugn i kroppen och sova bättre om natten, att sår läker bättre. Den som får energi blir både starkare och gladare.?

I häftet har Gun-Britt Fhager samlat kostråd och recept utifrån olika faser.

  • Den första fasen handlar om när aptiten sjunker. Då kan flera mindre mål vara en lösning och de små målen kan behöva energiberikas. Gun-Britt Fhager slår ett slag för morgonfösare — en dryck innan man stiger upp — och kvälls­fösare, eftersom de flesta sover bättre när de är mätta.
  • Den andra fasen är när aptiten sjunker än mer och det blir svårt att äta smörgås. Rostat bröd, hårt bröd, kex eller våfflor kan vara bra alternativ. Neutral mat, som kräm, gröt och ostkaka, brukar fungera bättre än varm mat.
  • När det inte går att äta, utan det är lättast att dricka, finns det också knep att ta till. Kolsyrad dryck kan underlätta sväljandet. Energidryck, gräddmjölk och välling ger mer näring. Patienter med nedsatt aptit tycker ofta om smaken av lingon, så varför inte ett glas lingonmjölk?


RECEPT:

Lingonmjölk
1,5 dl gräddmjölk
3 msk lingonsylt
2 isbitar
Alla ingredienser mixas.

Äggkaka med bacon
2 dl gräddmjölk
0,5 dl vetemjöl
2 ägg
75–100 g finhackad bacon
Gör så här: Lägg finhackad bacon i botten på en liten smord ugnsform. Vispa samman övriga ingredienser till en slät smet och häll blandningen över baconet. Grädda i 200° cirka 20 min. Serveras med lingonsylt.

Köttfärslåda (2 portioner)
2 dl köttfärssås
3 dl potatismos
1 dl riven ost
Gör så här: Lägg köttfärssåsen i botten på en smord liten ugnsform. Bred potatismoset över. Platta till ytan med gaffel och strö över riven ost. Gratinera i 200° cirka 20 min. Strö över hackad persilja vid serveringen.

Ostkaka
2 ägg
0,5 dl socker
250 g keso
1,5 dl vispgrädde
1 dl malen mandel
Gör så här: Vispa ägg och socker. Blanda ner keso, grädde och malen mandel. Häll blandningen i smord form. Grädda i 175° cirka 40 min. Serveras ljummen med sylt och vispad grädde.

 

Till dig som är anhörig eller vårdpersonal

  • Tjata inte.
  • Erbjud flera alternativ.
  • Fokusera på det som är möjligt. Det är okej att äta gröt tre gånger om dagen.
  • Acceptera när din närstående/patienten säger nej.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida