Löpningen ger både energi och vänner

När Eva-Maria Strömsholm drabbades av cancer började hon skriva dagbok för att hålla reda på allt som hände. Nu har anteckningarna blivit en bok som hon hoppas ska hjälpa andra. ??

Vilken betydelse har löpningen för ditt mående??
— Jag älskar löpning. När jag löptränar får jag mer energi och orkar mer, vilket jag märker även i dag fast jag inte tränar på samma nivå som tidigare. För att jag ska må bra behöver jag motion och syre och det får jag med löpningen. Jag får också umgås med träningsvänner.?

Under sjukdomstiden gjorde du och din pojkvän slut och du förlorade kontakten med en god vän. Vågar du satsa på nya relationer??
— Jag valde att säga tack och hej till min pojkvän för att jag inte klarade av ett nytt förhållande mitt i kaoset med cancern. I dag har jag inga problem med vare sig gamla eller nya relationer. Genom cancern har jag fått nya vänner och har även märkt vilka som verkligen är sanna vänner — de som hållit kvar kontakten under min svåra sjukdom.?

Vad är viktigast för vårdpersonal att tänka på??
— För mig är det viktigt att verkligen se och lyssna på patienten och ta hela människan i beaktande. Att komma ihåg att patienten är expert på sin egen sjukdom är viktigt, men även att inte glömma bort de anhöriga.?

Hur mår du i dag??
— Jag mår så där och är inte friskförklarad. Jag tror inte på den utsatta tiden på fem år och att man sedan är ”frisk”. Jag har många jobbiga biverkningar av cellgifter och operationer, värk i axlar, rygg och skuldror samt problem med sköldkörteln, och är fortfarande mycket trött och orkar inte som förr. Jag går en promenad på en timme varje dag, men klarar inte av att springa mer än 30 minuter en till två gånger i veckan. ?

— Det är väldigt stor skillnad på hur jag mår i dag och hur jag mådde innan jag fick cancer, vissa biverkningar kommer inte att försvinna. Just nu syns det ingen cancer i mig, men jag vet att den kan komma tillbaka när som helst och var som helst.?

Hur ser ditt liv ut nu??
— Det är ganska stressigt men på en lägre nivå än tidigare. Jag ärklasslärare men är för infek-tionskänslig för att arbeta meddet, men min examen i utvecklingspsykologi ger mig möjlighet att jobba som utvecklingspsykolog. Jag föreläser ofta på olika håll i Finland och i Sverige samt hjälper cancersjuka att hitta tillbaka till livet igen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida