Lovas 70 000 kronor och högre lön efter avslutad specialistutbildning

Lovas 70 000 kronor och högre lön efter avslutad specialistutbildning
Bonusarna kom som en överraskning för Ulf Glenerup som i veckan börjar läsa till specialistsjuksköterska i vård av äldre.

Den här veckan börjar sjuksköterskan Ulf Glenerup vid postop på Centralsjukhuset i Kristianstad läsa till specialistsjuksköterska inom vård av äldre. Förutom ett lönelyft på 2 500 i månaden väntar en sammanlagd bonus på 70 000 kronor efter utbildningen.

I enlighet med ett beslut som tagits i Region Skåne kan den som går en specialistutbildning i operation, onkologi eller vård av äldre från och med i år få studielön samt bli garanterade ett rejält lönelyft efter utbildningen. Dessutom har regionen beslutat att ge extra bonusar till studenterna. Allt under förutsättning att klinikledningen gett sitt godkännande till utbildningen.

En av dem som gläds åt beslutet är Ulf Glenerup, sjuksköterska på postop i Kristianstad. Han påbörjar den här veckan en specialistutbildning i vård av äldre.

– Bonusarna på 25 000 efter ett års arbete efter examen och 45 000 kronor till året därpå var en överraskning. Det är en fantastisk fin gest. Jag är imponerad. De 6 500 kronor jag får i månaden för studier på halvtid och lönelyftet på 2 500 kronor efter utbildningen kände jag till när jag sökte kursen. Det känns skönt att hamna på samma lönenivå som de andra specialistutbildade på postop. Vi gör ju samma jobb, säger Ulf Glenerup.

Du arbetar på postop men ska läsa  till specialistsjuksköterska inom vård av äldre. Hur kommer det sig?

– Jag har ett stort intresse för äldre, det är något jag verkligen brinner för. Därför sökte jag till utbildningen. De äldre blir ju också fler och fler i vården.

Utbildningen är ett samarbete som högskolan i Kristianstad har med fem andra högskolor och universitet, den är helt nätbaserad, två år på halvfart. Studenterna har ingen praktik, utbildningen bygger på verksamhetsförlagda uppgifter och en magisteruppsats som riktas mot den verksamhet där man jobbar.

Du var inställd på att byta klinik efter utbildningen?

– Jag utgick från det men trivs väldigt bra på postop och kom på att jag borde ha nytta av utbildningen där jag är. Jag har sett ett behov av äldrekompetens på enheten.

Efter trettonhelgen kontaktade Ulf Glenerup personalstrategen på Region Skåne som undersökte behovet av kompetensen på sjukhuset. Han diskuterade med avdelningen där Ulf Glenerup arbetar. Ledningen på anestesikliniken ansåg att det finns ett behov av geriatrisk anestesiologi på postop. De beviljade Ulf studielön på 50 procent. Han ska arbeta 50 procent under studietiden.

– Jag blev väldigt glad att de tänker så modernt.

Har du en specialtjänst som väntar när du är klar?

– Nej, jag kommer att jobba vidare med det jag gör i dag. Men jag kommer säkert att få gehör för att utveckla omvårdnaden för äldre patienter.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida