Många fall av huggormsbett i sommar

Många fall av huggormsbett i sommar
Varma somrar blir det fler möten mellan orm och människa. Foto: Colourbox

Den varma sommaren har gjort att många har blivit huggormsbitna.Giftinformationscentralen fick betydligt fler frågor om huggormsbett än normalt under juli månad.

6 augusti 2010

Giftinformationscentralen fick 194 samtal angående huggormsbett i juli, att jämföra med 122 samtal samma period förra året.
 
– Av erfarenhet vet vi att vi brukar få fler samtal om huggormsbett när det är varmt ute, säger Christine Karlson-Stiber, läkare på giftinformationscentralen.

Inte fler ormar än vanligt

Det beror förmodligen inte på att det är fler huggormar än vanligt i år, utan på att det varma vädret leder till fler möten mellan människor och ormar eftersom vi är ute i naturen mer.

Akutmottagningen på länssjukhuset i Kalmar hade under en enda helg i juli fler patienter som blivit ormbitna än under hela förra sommaren. Även akuten i Växjö säger att de har haft fler än vanligt som kommit in med huggormsbett och SVT:s regionala nyhetsprogram ABC har rapporterat om ovanligt många som fått huggormsbett i stockholmsområdet.

Uppsök sjukhus

Giftinformationscentralen ger alla som blivit ormbitna rådet att uppsöka sjukhus.

– Vi anser att den som blivit biten bör observeras under 6-8 timmar på sjukhus eftersom även svåra symtom kan visa sig först efter flera timmar, säger Christine Karlson-Stibner.

Varje år vårdas omkring 200 personer på sjukhus till följd av huggormsbett och av dem får 20-30 procent måttliga till allvarliga symtom. Reaktionen efter huggormsbett varierar kraftigt beroende på hur mycket gift som injicerats. Hälften av dem som blivit bitna får inga symtom alls, vilket beror på att inget gift sprutats in.

Men det är inte bara människor som har drabbats av fler huggormsbett än vanligt i sommar. Veterinärer har berättat att många hundägare har kommit in med hundar som blivit ormbitna. Hundar klarar inte ett huggormsbett lika bra som människor och riskerar att dö om de inte får vård.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida