Märta är årets diabetessjuksköterska

Märta är årets diabetessjuksköterska
Årets diabetessjuksköterska Märta Sjölander är positiv, har drivkraft och är engagerad. Något som hon tror har bidragit till att hon har fått den fina utmärkelsen. Foto: Privat

Nytänkande är roligt, tycker Märta Sjölander. Hon gillar sitt arbete och det har hon nu prisats för.

Patienterna ska vilja komma till diabetesmottagningen på Universitetssjukhuset i Örebro, det är Märta Sjölanders devis. Hon vill att de ska känna att de får något med sig från mottagningen. Det kan handla om att ha fått svar på en fråga eller en ny lärdom.

Nya arbetssätt

Tillsammans med sina kolleger försöker hon arbeta på nya sätt. Till exempel med grupper där patienterna praktiskt får lära sig kolhydraträkning och utbildningsdagar för patienter och närstående.

– Jag vill att patienterna ska känna att de har en kunskapsbas och kan fatta egna medvetna beslut, säger Märta Sjölander.

Patienterna gillar arbetssättet

Att patienterna uppskattar arbetssättet och att det är bra för dem, är hon säker på. I samband med SFSD:s (Svensk Förening för Sjuksköterskor i Diabetesvård) årsmöte utsågs hon till årets diabetessjuksköterska, kollegerna hade nominerat henne, något hon är väldigt glad för.

Motivering

”I dessa dagar av patientcentrering finner vi att det är svårt att hitta en mer empowerment personifierad diabetessjuksköterska som brinner så för sitt arbete. Därtill en person som alltid ställer upp när föreningen så önskar.”

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida