Maten som hjälper vid IBS

Maten som hjälper vid IBS
Både probiotika som finns i till exempel yoghurt och frukt och grönsaker som innehåller lösliga fibrer har viss effekt vid IBS, irritable bowel syndrome. Arkivbild: Mostphotos

Lösliga fibrer och probiotika kan lindra besvären när tarmen är irriterad, enligt SBU.

SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, publicerar i dag två olika sammanfattningar och kommentarer av ett par amerikanska översiktsstudier om effekten av fibrer respektive probiotika vid IBS, eller irritabel tarm som det kallas på svenska.

När det gäller fibrer, som ofta är ett förstahandsval vid IBS, konstaterar SBU att de är till viss nytta.

Havregryn och grönsaker

Men bara lösliga fibrer, som finns i exempelvis havregryn, psylliumfrön, grönsaker och frukt. Olösliga fibrer som bland annat finns i vetekli och fullkornsprodukter gör ingen nytta. Å andra sidan förvärrar de inte symtomen heller.

I den andra översiktsstudien har effekterna av probiotika undersökts. Även om effekterna är små har probiotika en viss lindrande effekt, både vid IBS och så kallad funktionell förstoppning, det vill säga kronisk förstoppning utan kända bakomliggande orsaker.

Yoghurt och fil

Probiotika är vanligtvis en levande bakteriekultur som finns tillsatt i vissa livsmedel som yoghurt, fil och fruktsoppor, men finns även som kapslar och tabletter.

Vilken effekt prebotika (som stimulerar bakteritillväxt i tarmen) och synbiotika (kombination av pro- och prebiotika) har kan SBU inte uttala sig om eftersom det saknas tillräckling med studier.

Fakta

  • IBS kännetecknas av smärta och obehag i buken i kombination med avföringsproblem som till exempel diarré eller förstoppning.
  • Omkring 10-15 procent av befolkningen lider av IBS.
  • Sjukdomsorsaken är oklar men störning i tarmens bakterieflora har påträffats i flera studier.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida