Matglädje i äldreomsorgen

Smaker man minns?Jonas Eriksson och Linda Martinsson?Tre stiftelser 2008?www.smakermanminns.se?isbn 978-91-633-3255-5?

29 oktober 2009

Ämnet mat på äldreboenden leder lätt tankarna till klistrigt potatismos, torra fiskbitar och obefintlig kryddning. Men så behöver det inte vara! I kokboken Smaker man minns, som är tänkt att användas i äldreomsorgen, är ledstjärnan att maten ska vara god – annars hamnar den inte i magen och då gör den heller ingen nytta.?

Tänk smak i stället för insparade slantar, använd smör och grädde i stället för billigt matlagningsmargarin och mjölk, uppmanar Linda Martinsson, kostchef vid Tre stiftelser i Göteborg, som skrivit boken tillsammans med kocken Jonas Eriksson. Och glöm inte att den sista touchen på maten är viktig för måltidsupplevelsen; dillvippan, de rårörda lingonen eller det brynta smöret som ringlas på strömmingen. För dyrt? Inte enligt författarna. Den extrakostnaden kan sparas in på annat, till exempel genom att välja sej i stället för torsk.??

På Tre stiftelsers äldreboenden får kökspersonalen ibland besök av kända stjärnkockar som ger dem ny inspiration i matlagningen. Det ökar arbetsglädjen att laga god mat. ?

Boken innehåller många recept och frestande matbilder. Flera av recepten är tänkta att väcka smakminnen till liv hos de äldre, här finns både söndagsstek, sagosoppa och sju sorters kakor. Särskilda avsnitt ägnas åt måltidsmiljön och åt e-kost, det vill säga mat som är extra energi- och näringsrik. SA??

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida