Mer tid åt patienterna med ny renare narkosutrustning

Mer tid åt patienterna med ny renare narkosutrustning
Med den nya narkosutrustningen ska personalen på op i Kristianstad få mer tid över till patienten. Arkivbild: Colourbox

En ny typ av narkosapparat som minskar behovet av narkosgas har köpts in till operationsavdelningen på centralsjukhuset i Kristianstad. Den nya maskinen gör att även användningen av lustgas minskar. Sammantaget ger det betydligt mindre utsläpp och en bättre miljö. Som en extra bonus får personalen mer tid över åt patienterna.

Den nya typen av narkosapparat minskar behovet av narkosgas med 75 procent, vilket betyder att utsläppen minskar och därmed även belastningen på miljön.

Med den nya maskinen har lustgasen kunnat tas bort vid 90 procent av alla operationer, vilket också minskar påverkan på miljön.

– Den luft som personalen andas in i operationssalarna är redan renad och fri från narkosgas, så i det avseendet blir det inga förändringar, säger anestesisjuksköterskan Anders Lindgren som lett projektet med den nya narkosutrustningen.

Även vården kommer att bli bättre då narkossköterskorna inte längre behöver kontrollera och justera narkosflödet, de kan i stället ägna sig mer åt patienterna. De får mer tid för omvårdnad och patientsäkerheten blir bättre tack vare det nya patientövervakningssystemet.

Och ännu bättre ska det bli; datorerna kommer att integreras med arbetsstationerna, vilket i sin tur gör att narkossköterskorna inte behöver lämna patienten för att läsa i journalen eller kontrollera operationsplaneringen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida