Minilungan som kan andas

Minilungan som kan andas
Illustration: Gunilla Elam

Stamceller. En bärbar extralunga kan bli en hjälp för människor med kol i framtiden. Kliniska tester på patienter planeras redan till nästa år.

Lungan, som bärs på utsidan av kroppen, ska inte ersätta lungorna. Tanken är att den ska kopplas på när det behövs extra syre, till exempel vid ansträngande situationer. ?Den bärbara minilungan är ett treårigt EU-projekt som startade sommaren 2012.

Bakom uppfinningen ligger den världsberömda kirurgen Paolo Macchiarini som använt en liknande teknik för att ge fem patienter nya luftstrupar.

Precis som vid skapandet av nya luftstrupar handlar det här om att använda stamceller som klätts på ett underlag där de kan utvecklas. I minilungans fall har stamceller fått växa på ett fjäderlätt membranfilter av plast. Stamcellerna styrs till att utvecklas till två olika celltyper: endotelceller, den typ av celler som utgör insidan av blodkärlen, och lungceller, som möjliggör gasutbytet i lungan.

När cellerna vuxit sig tillräckliga i antal har membranfiltret kopplats in mellan en ven och en artär. Blodet drivs genom minilungan med hjälp av hjärtats pumpkraft. Det venösa blodet syresätts genom att det pumpas genom flera lager membranfilter — samtidigt som syresatt luft passerar genom membranfiltret. Lungcellerna ser till att koldioxiden transporteras bort från blodet. Endotelcellerna, som bildar en glatt film, motverkar koagulation. ?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida