Mjölkfett kanske skyddar mot diabetes

Mjölkfett kanske skyddar mot diabetes
Resultat från en studie på Malmöbor tyder på att mjölkfett kan ge visst skydd mot typ 2-diabetes. Arkivbild: Mostphotos

Data i en opublicerad studie tyder på ett skydd, men ett direkt orsakssamband går inte att slå fast.

16 september 2014

Forskare i Lund och Malmö har analyserat uppgifter om nära 27 000 personer mellan 47 och 74 år i Malmö. Vid uppföljning efter 14 år hade 2 860 personer insjuknat i diabetes.

Del av större projekt

De 20 procent som åt störst mängd feta mejeriprodukter hade 23 procents lägre risk att insjukna i diabetes jämfört med de 20 procent som åt minst mängd feta mejeriprodukter.

Redan tidigare har studier kopplat ett högt intag av mejeriprodukter till en lägre risk för typ 2-diabetes, men då har man inte tittat särskilt på fettintaget. Den ännu opublicerade studien ingår i ett större projekt som undersöker olika fetters koppling till typ 2-diabetes.

Enligt Ulrika Ericson, nutritionist vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien, går det inte att genom deras fynd slå fast ett direkt orsakssamband mellan högt intag av mejerifett och lägre risk för diabetes.

Specifika fettsyror

– En hypotes är att det finns specifika fettsyror i mejeriprodukter som kan förbättra insulinkänsligheten, säger hon till Dagens Medicin på plats på den internationella diabeteskongressen EASD –European Association for the Study of Diabetes – årliga möte i Wien.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida