Motiverade ryggpatienter återgick snabbare till jobbet

Motiverade ryggpatienter återgick snabbare till jobbet
Var femte person drabbas av smärta i nacke eller rygg under ett år. Foto: Colourbox

Motivation och drivkraft att vilja börja arbeta igen. Det är avgörande för att patienter sjukskrivna för rygg- och nackbesvär ska återgå snabbt till jobbet. Det visar en ny avhandling vid Sahlgrenska akademin.

385 personer har under tio år följts av forskare i ett rehabiliteringsprogram. Trots att de hade liknande besvär återvände de till arbetet olika snabbt. De som var osäkra och tvivlade på sin arbetssituation var sjukskrivna längre än de som hade en stark drivkraft att börja jobba igen.

I avhandlingen som sjukgymnasten Marie Lydell har lagt fram visar det sig att personliga faktorer har stor inverkan när det gäller sjukskrivningens längd.

Samtalsterapi som alternativ

– De som saknar motivation eller har dålig livskvalitet ska kanske ha någon form av samtalsterapi istället för sjukgymnastik, säger Marie Lydell.

Hon anser att sjukvården behöver bättre verktyg för att kunna förutse vilka personer som snabbt kommer att återgå i arbete och vilka som behöver längre tid.

– Då skulle vi kunna erbjuda bästa möjliga rehabilitering för varje patient, vilket ger minskat lidande för de sjukskrivna, men också har stor ekonomisk betydelse.

Var femte svensk beräknas ha ont i ryggen någon gång under ett år och det är en av de allra vanligaste diagnoserna vid sjukskrivning. För de flesta går värken över, men för cirka 200 000 personer är den mer långvarig. I 80 procent av dessa fall finns det ingen sjukdom eller skada som kan förklara smärtan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida