Narkoswebben från Astrid Lindgrens barnsjukhus vinner it-pris

Narkoswebben är en webbplats som hjälper barn och föräldrar att förbereda sig inför narkos. Den är utvecklad på Astrid Lindgrens barnsjukhus, men används nu på många ställen i hela Norden.

Nu har narkoswebben fått nättidningen IT i vårdens pris för 2010. Juryn konstaterar att webbplatsen är föredömligt genomarbetad, attraktiv och lättnavigerad. Där finns pedagogiska filmer och lättillgängliga texter. Juryn tror att dess potential är mycket stor.

Det trodde också Gunilla Lööf, anestesisjuksköterska på operation på Astrid Lindgrens barnsjukhus, när Vårdfokus intervjuade henne hösten 2009.

Unik

– Den är unik. Ingen annanstans kan barn, ungdomar och närstående på samma webbplats hitta allt de vill veta om hur det är att vara på sjukhus och vad som händer före, under och efter narkos och operation. Den är fri att länka till och generell, och kan därför användas överallt, sade hon då.

Hon beskrev barnens och deras föräldrars reaktion som ”mycket positiv”. 95 procent av föräldrarna kände sig fullt informerade och sa att också deras barn var det.

Kan utvecklas

Utvecklingsmöjligheter? Oändliga, trodde Gunilla Lööf:

– Den multimediala kommunikationen är väl utbyggd med bild, ljud, video, text, spel och bloggar, men interaktiviteten kan bli större. Snart finns narkoswebben även på engelska, spanska och arabiska – och kan översättas till flera språk.

Redan hösten 2006 skrev Gunilla Lööf tillsammans med kollegan Erika Berggren i Vårdfacket om arbetet med narkoswebben.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida