Narkotika kan mätas i utandningsluften med ny teknik

Narkotika kan mätas i utandningsluften med ny teknik
Professor Olof Beck, Karolinska institutet. Foto: Ulf Sirborn

Forskare vid Karolinska institutet har för första gången lyckats samla upp och mäta amfetamin i utandningsluft. Det öppnar vägen för nya och enklare drogtester.

Eftersom missbruk av narkotika är ett stort samhällsproblem har drogtester en omfattande användning inom hälso- och sjukvården, socialt arbete, rättsväsendet samt på arbetsplatser och skolor.

 I dag testar man för narkotika genom urin- och blodprover. Men drömmen är att hitta ett test som är lika snabbt och enkelt som en alkometer.

Ny och unik metod

Forskargruppen vid sektionen för klinisk farmakologi på Karolinska institutet i Stockholm, under ledning av professor Olof Beck, har utvecklat en ny och unik metod för uppsamling av narkotiska substanser från utandningsluft.

De presenterar sina nya rön i Journal of Analytical Toxicology. Tolv patienter, som har blivit akut omhändertagna för förgiftningssymtom efter intag av amfetamin, fick andas i en särskild mask i tio minuter. I samtliga fall kunde amfetamin påvisas i utandningsprovet.

– Resultaten är övertygande och mycket lovande. Det här är den första studie som har lyckas visa att man kan mäta narkotika i utandningsluft, säger Olof Beck.

Nu går forskargruppen vidare med flera tester av andra narkotiska preparat och vidareutveckling av provtagnings- och analysmetodiken.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida