Nobelpris för nya läkemedel mot parasitsjukdomar

Nobelpris för nya läkemedel mot parasitsjukdomar
Malaria sprids via myggor och orsakas av encelliga parasiter som infekterar de röda blodcellerna. Infektionen ger upphov till feberattacker och i svåra fall organskador som kan ha dödlig utgång. Sjukdomen drabbar mer än 3,4 miljarder människor årligen och skördar 450 000 liv, framför allt bland barn. Arkivbild: Mostphotos

Tre forskare som tagit fram nya behandlingar mot parasitmaskar och malaria delar på Nobelpriset i medicin.

Nobelpriset i medicin 2015 går till irländaren William C. Campbell och japanen Satoshi Omura för deras upptäckter av en ny terapi mot infektioner orsakade av parasitmaskar, samt till Youyou Tu från Kina för hennes upptäckter av en ny terapi mot malaria.

Har revolutionerat behandlingen

I prismotiveringen skriver Nobelkommittén:

Sjukdomar som orsakas av parasiter utgör ett globalt hälsoproblem. Parasitsjukdomar drabbar särskilt den fattigaste delen av mänskligheten och är ett hinder för att förbättra människors hälsa och välmående. Årets Nobelpristagare har utvecklat nya terapier som har revolutionerat behandlingen av några av de mest spridda och förödande parasitsjukdomarna.

Drabbar hundratals miljoner

Ena hälften av Nobelpriset i medicin tilldelas William C. Campbell och Satoshi Omura som har upptäckt ett nytt läkemedel, Avermectin, som i en vidareutvecklad form radikalt har minskat förekomsten av flodblindhet och lymfatisk filariasis som drabbar hundratals miljoner människor varje år. Läkemedlet har även visat sig vara effektivt mot en rad andra parasitsjukdomar.

Utvecklades ur örtmedicin

Den andra hälften av priset tilldelas Youyou Tu. Hon studerade gamla örtmedicinrecept för att se om det kunde leda fram till nya idéer för behandling av malaria. Från växten Artemisia annua har hon utvecklat beståndsdelen Artemisinin som visat sig vara mycket effektiv när det gäller att slå ut malariaparasiten.

Arkivbild: MostphotosArtemisia annua är en bitterört, släkt med vår vanliga malört.

Artemisinin representerar en ny klass av läkemedel mot malaria som är unik på så sätt att malariaparasiten avdödas på ett tidigt stadium, vilket förklarar att det är den mest effektiva behandlingen för svåra former av malaria.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida