Nobelpristagare: ”Hjärnan blir överstimulerad av för mycket it-kommunikation”

Nobelpristagare: ”Hjärnan blir överstimulerad av för mycket it-kommunikation”
– Sms skickar jag aldrig och de flesta mejl raderar jag efter att ha läst rubriken, säger Arvid Carlsson som fick Nobelpriset i fysiologi/medicin år 2000. Foto: Anette Mullback

Mejl, sms och mobil. Hjärnan peppras hela tiden av nya intryck. Det blir som en drog, säger Nobelpristagaren Arvid Carlsson.

Han tycker att vi har skapat en kultur där hjärnan riskerar att bli överstimulerad, i alla fall hos dem som inte lyckas hålla nyfikenheten i schack utan hela tiden reagerar på varje intryck.

Själv har han alltid datorn igång, men det är för att slippa besväret med att stänga av och sätta på. Annars är han väldigt selektiv.

Han vill inte ge några råd men tycker att det är viktigt att människor förstår hur hjärnan fungerar, särskilt unga människor.

– Det går inte att ge några rekommendationer, vi är så olika. Men jag tror absolut att det finns en risk att vi blir splittrade av allt som vi låter oss bombarderas av.

Vad är negativt med det?

– Man blir väldigt förytligad om man inte ger sig tid till att få samlad överblick. Livet förflackas.

Vissa klarar av att sålla bättre än andra. Och i grund och botten är det bra att vi är olika, menar Arvid Carlsson. I extremfallet blir det som en drog, en besatthet som liknar spelmani.

– Vissa klarar bättre att säga ”nu räcker det”. De kanske missar något men då finns det alltid medmänniskor som talar om för dem vad de har missat, säger han.

Varför dras hjärnan till alla dessa intryck trots att de inte är bra för oss?

– Det är en djup instinkt som vi har gemensamt med djur. Den så kallade orienteringsreflexen gör att vi hela tiden är öppen för nya saker. Vi har kvar att hela tiden vara på vår vakt.

Efter ett långt liv i rampljuset kan exempelvis elitidrottsmän uppleva en stor tomhet. Propåerna minskar eller försvinner helt, telefonerna tystnar. Arvid Carlsson har sitt eget sätt att undvika det.

– Jag har till varje pris viljat fortsätta vara aktiv. Jag är nog lite rädd för just detta, att gå in i inaktiv fas, för hjärnan behöver stimulans. Men det är en balansfråga. Det ska vara lagom.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida