Nordisk kost bra för blodfetterna

Nordisk kost bra för blodfetterna
Rotfrukter och äpplen är en del av det som kallas nordisk kost. Arkivbild: Colourbox

Rotfrukter, älgkött och rapsolja är några av ingredienserna i en hälsosam nordisk kost.

Medelhavskost har i många studier visat sig vara bra för hälsan. Det är en kost som innehåller det man traditionellt äter i länderna kring Medelhavet: olivolja, grönsaker, frukt, baljväxter och fisk.

Men hur är det med den kost som vi ätit sedan länge i de nordiska länderna: rotfrukter, viltkött, kål, rapsolja, nötter, närproducerad frukt och bär, mjölkprodukter?

Jo, det är också en hälsosam kost, visar en studie av Nordiska ministerrådets forskningsorgan Nordforsk, som bland annat Lunds universitet deltagit i.

– De försökspersoner som åt en bra nordisk kost fick lägre nivåer av skadligt LDL-kolesterol och högre nivåer av det ”goda” HDL-kolesterolet än personerna i kontrollgruppen. Mängden av skadliga fettpartiklar i blodet minskade också, enligtLiselotte Cloetens på enheten för biomedicinsk nutrition i Lund.

Deltagarna i studien var i snitt 55 år och hade tecken på metabolt syndrom (övervikt, högt blodtryck och dåligt blodfettsmönster). Vikten förändrades inte, men i en kommande studie vill forskarna även se om nordisk kost kan påverka vikten.

Studien har publicerats i Journal of internal medicine.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida