Nutritionsteam ger bättre oralt intag hos stamcellstransplanterade

Nutritionsteam ger bättre oralt intag hos stamcellstransplanterade
Den här dagen var det Katarina Holmbergs tur att fixa maten.

Patienter som har fått stamceller transplanterade mår bättre när de äter riktig mat än om de får all sin näring intravenöst. På Centrum för allogen stamcellstransplantation på Karolinska i Huddinge arbetar därför alla med nutrition. I går berättade sjuksköterskan Katarina Holmberg om det vid den europeiska konferensen Nutrition in translation i Göteborg.

Tidigare var det vanliga att stamcellstransplanterade patienter fick större delen av sitt näringsintag intravenöst. Det var praktiskt och man hade varken den tid eller kunskap som krävs för att patienterna skulle få i sig mat som de själva kan äta. Men när det visade sig att patienter som var hemma och åt bättre också hade mindre biverkningar och längre överlevnad, såg chefssjuksköterskan Marie Wikström till att ändra på den gamla ordningen.

Alla jobbar med nutrition

Eftersom sjuksköterskan Katarina Holmberg är så intresserad av nutrition föll det på hennes lott att gå en utbildning i nutrition. Och nu är hon nutritionsansvarig på avdelningen. Tillsammans med sina arbetskamrater jobbar hon för att patienterna ska få mat som de kan äta på vanligt sätt. Hon utbildar och fortbildar sina kolleger, och nu jobbar alla sjuksköterskor och undersköterskor med patienternas nutrition.

Väldigt viktigt är att hålla i gång tarmfunktionen, så långt det går, framför allt minskar det risken för sepsis.

– Om patienterna slutar att äta helt får de ofta infektioner och feber, de har ju ett nedsatt immunförsvar, säger hon.

Nya rön

De som så önskar kan vårdas i sitt eget hem under isoleringsfasen. Tidigare studier har visat att dessa patienter har ett bättre oralt intag, mindre biverkningar som avstötning i tarmen och bättre överlevnad än inneliggande patienter. Den kunskapen bidrog till att nutritionsteamet bildades 2006. Men färska data visar att patienter som vårdas på avdelningen hela vårdtiden nu har ett bättre oralt intag jämför med patienter som vårdas hemma.

Kunskapen är a och o. Uppdraget handlar både om att räkna kalorier, kontrollera patientens intag och se om det räcker eller behöver kompletteras med sond eller intravenös tillförsel. Det handlar också om konkret jobb i köket. Varje dag är en sjuksköterska och en undersköterska ansvariga för patienternas mat, ett par dagar åt gången, och jobbar då bara med det. Samtliga ska ha den kunskap som krävs; de alternerar så att alla har den uppgiften.

Motiverar patienterna

De är ansvariga för all mat, beställer, bedömer vad var och en behöver – till exempel kall i stället för varm mat – och de ser till att det alltid finns pajer, pannkakor och soppor på näringsdrycker i köket. Ofta handlar det om att motivera patienterna att försöka få i sig lite mat, ibland handlar det om att ge läkemedel mot illamående – och komma tillbaka till patienten och höra hur det har gått. De har fullt upp hela dagen.

– Maten är en viktig del i omvårdnaden. Det är viktigt att de kan fokusera bara på nutrition och att det är en sjuksköterska och en undersköterska som jobbar ihop. De kompletterar varandra, sjuksköterskan använder sin kompetens – hon vet vilka komplikationer, till exempel smärtor i munnen, som kan uppstå och hon kan se helheten, säger Katarina Holmberg.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida