Ny bild av borderlinepatienten

När patienter med borderline skadar sig gör de det inte för att få uppmärksamhet, utan på grund av självförakt och självhat.

Det sa sjuksköterskan Kent-Inge Perseius vid seminariet om borderlinepatienters upplevelse av sin sjukdom och den forskning han bedrivit.

? Deras liv är en balansakt på slak lina högt över en vulkan, medan vi ?normala?, när vi har våra kriser, på sin höjd går på spänd lina någon decimeter över golvet. Borderlinepatienter lider mer än vi och är sämre på att hantera sina känslor, säger han.

Han har intervjuat tio borderlinepatienter och fyra vårdare, och också fått läsa patienternas dagböcker, dikter och sångtexter. Hans doktorsavhandling presenterades i höstas.

Äkta lidande

Kent-Inge Perseius vill bland annat göra upp med bilden av borderlinepatienter som utspelande och manipulativa.

? När de skär sig är det ett uttryck för ett äkta lidande. Borderlinepatienter är människor som gör så gott de kan under väldigt tuffa omständigheter. De behöver förståelse, bekräftelse och hjälp med konkreta strategier för hur de ska hantera sina liv.

Han beskriver också i sin forskning något han kallar normalitetsmasken; ett försök av borderlinepatienterna att inte minst underlätta för oss vanliga att hantera dem. I sin avhandling citerar han en dagboksanteckning av en borderlinepatient: ?Det är bara en mask som jag har använt för att dölja mina riktiga känslor. De gör så jävla ont. Jag ser glad ut för att andra velat se mig glad.?

DBT hjälper

Kent-Inge Perseius anser att dialektal beteendeterapi, DBT, hjälper borderlinepatienter. Han har funnit att patienter och terapeuter är överens om att den bland annat är livräddande och hjälper patienterna till eget ansvar och att få stöd i att kämpa på ? 24 timmar om dygnet.

? Respekt, förståelse och bekräftelse är grunden. Att få träffa andra i samma situation hjälper patienten att kämpa på för att överleva dagen, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida