Ny neurologavdelning invigdes på Karolinska

Ny neurologavdelning invigdes på Karolinska
På den nya neurologavdelningen R12 ska det finnas tillgång till både akut- och intensivvård.

I dag invigdes en ny neurologavdelning på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Avdelningen ska hysa både akut- och intensivvård under samma tak.

21 september 2012

Avdelningen heter R12 och ska fungera som en mix av neurologiska akutvårdsenheten, NAVE och neurokirurgiska intensivvårdsavdelningen, NIVA. På R12 kommer sju neurologiska akutvårdsplatser att samsas med sex neurokirurgiska intensivvårdsplatser.

Tajtare samarbete

Förhoppningen är att sammanslagningen ska leda till ett bättre utbyte av personalens kompetens.

– Närheten till varandra är av stor betydelse. Skulle en patient på NAVE bli akut dålig så finns läkaren stationerad där och man får tillgång till rätt vård direkt. Så har det inte varit innan, säger Sahereh Roshandel, sektionsansvarig sjuksköterska på R12.

Öppnar på riktigt i oktober

Rekrytering och planering inför den nya avdelningen pågår nu för fullt. Och trots att alla tjänster ännu inte är tillsatta kommer R12 att smygstarta sitt arbete 15 oktober, då med tre platser på NAVE-sidan. Först senare i vinter beräknas NIVA-delen komma i gång.

– Vi börjar med en sal med tre platser, sedan ökar vi med ytterligare tre. Vi vill inte få in för mycket folk på en gång och riskera att dränera R15 på personal, säger Sahereh Roshandel.

När R12 går för full kapacitet kommer omkring 25 sjuksköterskor att bemanna avdelningen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida