Ny rapport: var femte matvara felmärkt – en hälsorisk för allergiker

Ny rapport: var femte matvara felmärkt – en hälsorisk för allergiker
Olika typer av färdigmat och halvfabrikat, frukostblandningar, bakmixar, kex och färdiggräddade bröd, godis, snacks och efterrätter har kontrollerats. Arkivbild: Colourbox

Den som är allergisk mot till exempel fisk, nötter, mjölk och gluten är beroende av att varorna i affären är rätt märkta. Men en nordisk tillsynsrapport visar att en av fem varor är felmärkta, något som kan innebära allvarliga konsekvenser för allergiker.

Av drygt 1 000 produkter som kontrollerats hade 20 procent avvikelser. Men det handlade inte bara om att det saknades uppgifter om allergiframkallande ämnen – det var också vanligt att varan var märkt med ”kan innehålla spår av…” utan att det hade kontrollerats.

Om många varor märks på detta sätt utan anledning riskerar livsmedelsutbudet för allergiker att bli onödigt litet, anser Livsmedelsverket.

Kontrollen genomfördes som ett gemensamt nordiskt projekt under 2011 och det var framför allt olika typer av färdigmat och halvfabrikat, frukostblandningar, bakmixar, kex, färdiggräddat bröd, godis, snacks och desserter som undersöktes.

Reglerna för allergimärkning innebär att det alltid måste framgå om en vara innehåller ämnen som kan ge allergiska reaktioner, oavsett mängd.

Trots resultaten av undersökningen menar Livsmedelsverket att det inte finns någon anledning till oro för allergikerna, utan att maten i de nordiska länderna i huvudsak är trygg att äta.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida