Ny teknik ger automatisk smärtlindring

Patienter med kronisk nervutlöst smärta kan bli hjälpta av en helt ny typ av smärtlindringssystem.

Det rör sig om en liten uppladdningsbar nervstimulator med en inbygd accelerometer som känner av förändringar i patientens kroppsställning eller rörelser och automatiskt ger rätt nivå av smärtlindring. Simulatorn opereras in under huden och skickar svaga elektriska impulser till ryggmärgen via tunna sladdar. 

Ryggmärgsstimulering, Spinal Cord Stimulation, SCS, är en etablerad behandlingsmetod som funnits sedan 70-talet, men förut har man själv manuellt skött stimuleringen. Med den nya stimulatorn sköts detta automatiskt. Patienten kan också själv öka stimuleringen med en fjärrkontroll.

– Det här gör att yngre yrkesaktiva patienter med rörliga arbeten kan gå tillbaka till arbetslivet. Patienterna ska kunna leva så rörligt de vill, säger Kliment Gatzinsky, överläkare vid neurokirurgiska kliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och ett sjukhus i Spanien var först i världen att prova tekniken som har utvecklats av medicinteknikföretaget Medtronic. Hittills har tre patienter opererats i Göteborg.

Patienten lotsar kirurgen rätt

Operationen sker i två omgångar. Först opereras den trådlika elektroden med de åtta polerna in i det så kallade epiduralrummet bakom ryggmärgen.

– Det görs i lokalbedövning så att patienten kan lotsa oss fram till rätt ställe att lägga elektroderna.  Olika delar av ryggmärgen täcker in olika nervbanor i kroppen, förklarar Kliment Gatzinsky.

Sedan får patienten åka hem i två veckor och testa om smärtan minskar vid manuell stimulering, via en extern nervstimulator. Stimuleringen leder till att patienten i stället för smärta känner en pirrande känsla.

– Patienten ska uppleva minst femtio procent mindre smärta och effekten helst sitta kvar i någon timme då stimuleringen stängs av för att operationen ska anses lyckad, säger Kliment Gatzinsky.

Objektiva data registreras

Efter två veckors lyckad provstimulering implanteras den nya stimulatorn. Nervstimulatorn är återuppladdningsbar utan att man inte behöver ta ut den ur kroppen och går att programmera med upp till 16 olika individuellt utprovade stimuleringsprogram för optimal smärtlindring. Batteriets laddning håller i två månader.

Patientens läges- och aktivitetsförändringar registreras i stimulatorn och kan läsas av av läkare eller sjuksköterska.

–Det gör att vi får objektiva data som kvalitetssäkrar behandlingen och verkligen visar att detta är värt att satsa på, säger Kliment Gatzinsky.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida