Ny teknik vid dialys kan motverka undernäring hos njursjuka

Ny teknik vid dialys kan motverka undernäring hos njursjuka
Enligt en avhandling av Dana Mahmood, överläkare på Östersunds sjukhus njurklinik, kan blodförtunnande medel som används vid dialys ge upphov till undernäring. Arkivbild: Colourbox

I en ny avhandling vid Umeå universitet redogörs för en dialysteknik som kan bekämpa undernäring och hjärt- kärlsjukdomar hos patienter med njursvikt.

Enligt tidigare studier är en förklaring till att njursviktpatienter drabbas av undernäring att enzymet lipoproteinlipas (LPL), som hjälper till att omvandla fettet i maten till fettsyror i kroppen, ofta sätts ur funktion av dialys. Bland annat är det belagt att LPL-funktionen hos patienter i bloddialys endast är hälften så bra som hos friska personer.

Ökar risk för hjärt- kärlsjukdomar

I en ny avhandling av Dana Mahmood, överläkare vid Östersunds sjukhus njurklinik, lyfts de blodförtunnande medlen som används för att stoppa blodlevring i dialysfiltren fram som boven i dramat. Enligt avhandlingen leder vissa typer av blodförtunnande medel till att LPL frigörs från blodkärlsväggarna, en process som rubbar fettomsättningen inför varje behandlingstillfälle och som ökar risken för hjärt- kärlsjukdomar.

– Tidigare forskning har visat att medlen har den här effekten. Med tanke på att vi använder dem så ofta på patienter, upp till tre fyra gånger per vecka hos vissa, var det viktigt för oss att titta närmare på det, säger Dana Mahmood.

Bättre förtunnare finns

Avhandlingen tar i stället upp det blodförtunnande medlet citrat som ett möjligt alternativ till dagens substanser. Citrat har enligt studien inte samma negativa effekter på LPL-funktionen. Studien har också granskat dialysfiltren och deras påverkan på LPL.

– Vi ville se om det gick att ta bort de LPL-hämmande ämnena med hjälp av filtren. På så kallade high flux filter har vi faktiskt kunnat se den effekten, säger Dana Mahmood.

Torsdagen den 24 januari försvarar Dana Mahmood sin avhandling vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida