Ny variant av svininfluensa mindre känslig för mediciner

Ny variant av svininfluensa mindre känslig för mediciner
Det är ännu inget stort hot, men en varningssignal, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet. Foto: Magnus Pehrsson, SMI

En ny variant av influensa A(H1N1) har upptäckts i Asien och Australien. Den nya muterade varianten har visat sig vara mindre känslig för influensamediciner. Det här måste vi följa noga, säger Annika Linde på Smittskyddsinstitutet.

En ny rapport från forskare i Australien och Singapore visar att allt fler fall av den muterade varianten av A(H1N1) har upptäckts sedan december förra året framför allt i norra Australien och Singapore.

– Det är ännu inget stort hot och den är fortfarande känslig för mediciner, men det är en varningssignal och vi måste följa det här noga, säger Annika Linde statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Den muterade varianten har framför allt visat sig ha en ökad resistens mot influensamedicinen Tamiflu, men även mot Relenza i viss mån.

– Det är viktigt att vården fortsätter ta prover på patienter för att vi tidigt ska kunna upptäcka nya varianter av A(H1N1), säger Annika Linde.

Det som väcker oro i forskningsrapporten från Australien/Singapore är att det har upptäckts enstaka fall där den nya varianten har blandats med en annan mutation och då visat sig vara extremt resistent mot influensamediciner.

– Det handlar än så länge bara om enstaka fall, men det talar för att vi måste hålla uppsikt på hur influensaviruset förändras, säger Annika Linde.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida