Ny webbsida håller koll på influensan

Influensakoll.se är en ny webbsida där man kan anmäla sig som frivillig förkylnings- och influensarapportör. Syftet är att hålla koll på influensans framfart — och försöka få rätsida på hur stort mörkertalet i antal insjuknade kan vara.

17 november 2011

Toppen av ett isberg. Så beskrivs sjukvårdens bild av antalet influensafall i landet. Detta eftersom de allra flesta som drabbas inte behöver uppsöka läkarvård.

Men med den nya webbsidan influensakoll.se, där frivilliga kan rapportera om de insjuknat, hoppas myndigheterna få en bättre och mera heltäckande bild av influensaläget i landet.

Informationen därifrån ska kunna användas till att identifiera områden där influensan sprider sig snabbt, för att mobilisera resurser och förbereda sjukvården inför många vårdsökande.

Hemsidan har skapats av Smittskyddsinstitutet i samarbete med Karolinska institutet i Stockholm.

All kommunikation och datahantering på webbsidan sker automatiskt. De medverkande får varje vecka en fråga per e-post och ett kort formulär om eventuella symtom att fylla i. Influensakoll.se kan därefter kartlägga hur stor andel av deltagarna som har influensaliknande symtom i olika delar av landet.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida