Nya råd: Högst ett halvt kilo rött kött i veckan

Nya råd: Högst ett halvt kilo rött kött i veckan
En riktigt stor köttbit motsvarar halva veckokonsumtionen. Arkivbild: Mostphotos

Livsmedelsverket anser att vi ska äta mindre kött och charkprodukter av hälsoskäl.

Enligt en ny rapport från Livsmedelsverket äter tre av fyra män och nästan varannan kvinna för mycket rött kött. Högst 500 gram – ett halvt kilo – per vecka är det råd som Livsmedelsverket nu ger.

Störst risk med charkprodukter

Till rött kött räknas kött från nöt, gris, lamm och vilt . I maxintaget på ett halvt kilo i veckan ska även charkprodukter som korv, bacon och pålägg räknas in. Charkprodukter bör vara en mindre del eftersom de ökar cancerrisken mer än rent kött, enligt Livsmedelsverkets rapport.

Livsmedelsverket har gått igenom den senaste internationella forskningen. Den visar att personer som äter mer än cirka 500 gram rött kött och chark i veckan löper ökad risk att drabbas av cancer i tjock- och ändtarmen. I Sverige är tjock- och ändtarmscancer den tredje vanligaste formen av cancer.

Ersätt med bönor

– Det är tyvärr ingen tvekan om att det finns en tydlig koppling mellan rött kött och chark och risken att drabbas av den här typen av cancer, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.

Samtidigt bidrar kött med protein och järn och är en viktig näringskälla. För att ersätta det föreslår Livsmedelsverket ökad konsumtion av fisk och baljväxter som bönor, kikärter och linser.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida