Nya sabotage misstänks på Akademiska sjukhuset

Nya sabotage misstänks på Akademiska sjukhuset
Nya oförklarliga hål på sterilförpackningarna för operationsinstrument har upptäckts på Akademiska sjukhust i Uppsala.

Flera nya oförklarliga hål på sterilförpackningar har upptäckts på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Nu funderar ledningen på att göra som i Borås — montera upp kameror på operationsavdelningen.

För ett par år sedan började sabotage på sterilförpackningar för operationsinstrument upptäckas på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Under ett års tid lyckades någon eller några personer sticka hål på ett hundratal sterilförpackningar, utan att bli avslöjade.

I september 2009 sattes det upp kameror på operationsavdelningen. Tre månader senare upphörde plötsligt sabotagen.

I juni i år upptäcktes samma typ av sabotage på sterilförpackningarna på Akademiska sjukhusets centraloperation, små millimeterstora hål som knappt syns för ögat.

Händelserna polisanmäldes, men utredningen ledde ingen vart och lades därför ner i mitten på juli.

Strax efteråt upptäcktes två nya misstänkta sabotage. Och i förra veckan ytterligare ett.

För att komma tillrätta med problemen funderar ledningen nu på att göra som i Borås, sätta upp kameror.

– Säkerhetschefen kommer tillbaka från semestern om en vecka. Men jag utgår från att vi sätter upp kameror. Det kan ha en avskräckande effekt, säger tillförordnade verksamhetschefen Rainer Dörenberg.

I Borås visade det sig i efterhand att ganska många av de misstänkta sabotagen i realiteten hade uppstått för att papperet som omslöt operationsinstrumenten inte höll för de tunga galler som de förpackades i.

– Vi kan inte utesluta fel i handhavandet av förpackningarna. Men instrumenten ligger skyddade i galler och det finns ingenting som sticker ut och kan göra den typ av hål som det här är frågan om, säger Rainer Dörenberg.

Representanter för det företag som tar fram förpackningarna har varit på besök på centraloperation på Akademiska sjukhuset. Men inte heller de har hittat någon förklaring till hur hålen kan ha uppstått.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida