Nya varianter av svininfluensa funna hos amerikanska barn

Nya varianter av svininfluensa funna hos amerikanska barn
Det var för två år sedan som världen drabbades av en svininfluensaepidemi. Bilden är tagen i London. Foto: Anders Olsson

Två unika varianter av svininfluensavirus har hittats hos två barn i USA. Det rör sig om H3N2-virus som fått en gen från 2009 års H1N1-virus.

Två barn i två olika amerikanska delstater har visat sig vara infekterade med två olika varianter av influensa A-virus (svininfluensa). Bägge liknar H3N2-stammen som sedan 1998 hittats hos grisar och hos åtta människor i USA. Men till skillnad från tidigare H3N2-stammar är dessa nyfunna varianter  blandade med en gen från 2009 års svininfluensa A (H1N1). De har aldrig tidigare påvisats hos vare sig människa eller gris.

Ett av barnen har kunnat kopplas ihop med grisar, som hon kommit i kontakt med i samband med en jordbruksmässa i Pennsylvania. Det andra barnet hade inte själv kommit i kontakt med grisar, men däremot med en person som i sin tur hade det.

Enligt tidskriften Jama är de upptäckta varianterna unika eftersom dessa olika influensa A-stammar aldrig tidigare kopplats samman.

De nya virusen är resistenta mot två influensaläkemedel: amantadin och rimantadin. Däremot reagerar de på oseltamivir och zanamivir.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida