Nytt barnahus ska ge hjälp efter övergrepp

Nytt barnahus ska ge hjälp efter övergrepp
Enbart i Stockholms tre centrala polisdistrikt utsätts drygt 1 500 barn varje år för våld eller sexuella övergrepp. Arkivbild: Colourbox

Stockholm får ett barnahus där misshandlade barn möter vård, socialtjänst och polis under samma tak.

I dag kan det bli många turer för barn som varit utsatta för våld eller övergrepp. De utreds av olika instanser samtidigt; polis, socialtjänst, åklagare, barnpsykiatri och barnmedicin. Dessa ligger ofta utspridda i staden, varpå barnet får åka runt. På Stockholms stads nya barnahus ska professionerna i stället komma till barnet i möjligaste mån. Barnahuset öppnar i maj 2014 och kommer att ligga vid Söder Mälarstrand.

Enbart i Stockholms tre centrala polisdistrikt utsätts drygt 1 500 barn varje år för våld eller sexuella övergrepp. Polisen blir den största gruppen på barnahuset, tillsammans med socialtjänsten. Men de ska samarbeta med Astrid Lindgrens barnskyddsteam, Mio-gruppen, som består av barnläkare och barnsjuksköterskor.

Tanken är att Stockholms barnahus ska utvecklas till ett nationellt kunskapscentrum, skriver representanter för Stockholms stad, landstinget, polis och åklagare i dag i Svenska Dagbladet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida