Nytt medel tar död på mrsa

Nytt medel tar död på mrsa
Genom att använda det nya medlet på väggar, golv och sjukhussängar hoppas forskarna att spridningen av mrsa ska kunna hejdas. Foto: Colourbox

Amerikanska forskare har lyckats framställa ett extremt effektivt medel mot multiresistenta bakterier. Det ska gå att använda på en mängd olika ytor för att förhindra smittspridning.

Enligt NyTeknik.se är det forskare vid Rensselaer Polytechnic Institute i USA som har tagit fram det nya medlet som innehåller enzymet lysostafin, ett ämne som bryter ned mrsa, meticillinresistenta gula stafylokocker.

Med hjälp av kolnanotuber har forskarna lyckats packa enzymerna tätare så att de dels har blivit effektivare, dels fäster utan att spridas till omgivningen.

Tester av det nya medlet har visat att det inom 20 minuter tar död på samtliga mrsa-bakterier som kommer i kontakt med det. Det är tänkt att användas på exempelvis sjukhusväggar, kirurgiska instrument och ansiktsmasker.

Eftersom man använder ett naturligt enzym är det inte sannolikt att det leder till ny resistens hos mrsa, skriver NyTeknik.se

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida