Nyttig kost minskar risken att föda för tidigt

Nyttig kost minskar risken att föda för tidigt
De kostrekommendationer som finns för gravida är tillräckliga, menar forskarna. Arkivbild: Mostphotos

Frukt, grönt, viss fisk och fullkorn är hälsosamt under graviditeten.

Nyttig mat tycks minska risken att föda barn för tidigt, det vill säga före vecka 38 i graviditeten. Det visar en nordisk studie som analyserat data från 66 000 gravida norska kvinnor.

Nyttiga kostvanor

Kvinnorna fick svara på frågor om vad de ätit och druckit sedan början på graviditeten. Kartläggningen visar att den grupp som åt mest nyttig mat hade omkring 15 procents lägre risk att föda i förtid jämfört med kvinnors om hade de mest onyttiga kostvanorna.

Forskarna hade även tillgång till information om kvinnornas livsstil, utbildning, inkomst, vikt, fysisk aktivitet, rökning, alkoholintag, antal barn och medicinska faktorer. Sambandet mellan kosten och graviditet var kvar när forskarna justerat för tio andra riskfaktorer för förtidsbörd.

Följa kostrekommendationer

– Det är första gången vi med statistisk säkerhet kan koppla nyttig kost till minskad risk för förtidsbörd. Det finns många anledningar för gravida att välja mat med rikligt med grönsaker, frukt, viss fisk och fullkornsprodukter. Vår studie visar att de kostrekommendationer som ges är viktiga. Men det är heller inte farligt att unna sig något extra ibland, säger Linda Englund-Ögge, forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Studien är publicerad i British Medical Journal.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida