Örebroarna ska få snabbare hjälp vid hjärtstopp

Örebroarna ska få snabbare hjälp vid hjärtstopp
Nu har alla som bor i Örebro läns landsting möjlighet att få hjälp av räddningstjänsten vid plötsligt hjärtstopp. Arkivbild: Colourbox

Via ett nytecknat avtal med räddningstjänsten får samtliga invånare i Örebro läns landsting tillgång till livräddande defibrillering i väntan på ambulans. Särskilda enheter kan nu larmas ut från samtliga kommuner i länet.

21 februari 2013

Vid ett hjärtstopp kan en strömstöt från en defibrillator oftast få hjärtat att börja slå igen. Men tidsfaktorn är avgörande. Därför har Örebro läns landsting tecknat ett avtal som innebär att Västerbergslagens räddningstjänst, Nerikes brandkår och Bergslagens räddningstjänst kan erbjuda tjänsten. Därmed har alla medborgare i länet tillgång till defibrillatorer vid behov.

– Det här är en viktig fråga för hela länet – inte minst glesbygd. Man ska kunna känna trygghet med akutvården även om man inte bor nära ett sjukhus eller ambulansstation. Det handlar om en jämlik vård för alla i Örebro län, säger landstingstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S).

Avtalet innebär att landstinget utbildar två huvudinstruktörer per räddningstjänst i hjärt- och lungräddning med hjälp av defibrillator. Därefter är det stationernas ansvar att se till att den övriga personalen har genomgått hjärt- och lungräddning med hjärtstartare med godkänt resultat.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida