Övning i lektunnel ger lugnare barn inför MR-undersökning

Övning i lektunnel ger lugnare barn inför MR-undersökning
Med sin fantasi har sjuksköterskorna på barndagvården på Centrallasarettet i Växjö skapat en lek-modell för en MR-kamera så att barnen ska kunna förstå hur undersökningen går till i förväg. Foto: Nina Heinrich

När allt för många undersökningar med MR-kamera hade avbrutits bestämde sig sjuksköterskorna på Centrallasarettet i Växjö för att förbereda barnen bättre. Med hjälp av en lektunnel och inspelat ljud kan barnen nu öva sig. På så vis blir undersökningarna betydligt enklare att genomföra.

Undersökning i magnetkamera upplevs av många barn som trångt och otäckt med ett obehagligt högt ljud.

Ändå är det en viktig och ofta nödvändig undersökning. Bara i Kronobergs län görs den på 600 barn varje år.

För ett år sedan fick Centrallasarettet i Växjö nya magnetkameror med högre ljudnivå och problemet med barn som avbröt undersökningen ökade.

Lektunnel och inspelat ljud

– Vi bestämde oss för att försöka förbereda barnen bättre. Om de vet exakt hur undersökningen går till blir de mycket lugnare, berättar barnsjuksköterskan Nina Heinrich.

Med hjälp av en lektunnel som spänns upp på en brits och inspelat ljud från MR-kameran kan barnen nu själva öva och känna på hur undersökningen går till.

– Men i början hade vi en kille som inte var beredd på spolen som sätts över ansiktet, så därför har vi nu klippt sönder en gammal plastburk som barnen får sätta på så att det ska bli ännu mer verkligt, säger Nina Heinrich.

Även för vuxna

I bästa fall får barnen också gå ner och titta i förväg på hur MR-kameran ser ut, annars finns det foton som de kan titta på.

– Ju tydligare bild barnen har av hur undersökningen går till desto bättre och snabbare går det, säger Nina Heinrich.

För övrigt tycker hon att inte bara barn, utan även vuxna, skulle ha nytta av att bli bättre förberedda. 45 minuter i en tunnel med ett ganska obehagligt ljud är ingen enkel match vare sig man är liten eller stor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida