På hjärtkliniken i Örebro ska alla erbjudas vegetariskt

På hjärtkliniken i Örebro ska alla erbjudas vegetariskt
På Universitetssjukhuset i Örebro vill de hjälpa patienterna att ändra kostvanor. Arkivbild: Mostphotos

Stort intag av kött en av de största riskerna för att utveckla hjärtinfarkt.

På hjärtkliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro ligger patienterna i regel bara inne i några få dagar. Stella Cizinsky, som är verksamhetschef och den som kommit på idén, har inga illusioner om att alla deras hjärtpatienter kommer att ändra sin livsstil och sitt sätt att äta bara för att de under två eller tre dagar får prova på att äta god vegetarisk kost.

Stella CizinskyStella Cizinsky

– Tanken är att man ska få prova på. Om man hela sitt liv har ätit falukorv och spagetti så kan det vara bra att få prova något nytt och kanske upptäcka att det är riktigt gott. För en del kan den där extra lilla puffen hjälpa dem att bryta gamla mönster, säger Stella Cizinsky.

Den nya ordningen är tänkt att införas någon gång under våren. Broschyrer ska tryckas upp, matsalen byggas om och i sjukhusköket och uppe på avdelningarna måste man noga tänka igenom hur den vegetariska kosten ska serveras.

Salladsbord sprider smitta

– Det går ju inte att bara ställa fram ett salladsbord inne på sjukhuset. Då kommer vi garanterat att sprida smitta. Så vi måste hitta alternativa metoder för hur maten ska serveras, säger Stella Cizinsky.

Det är inte heller så att alla kommer att tvingas äta vegetarisk kost. Det kommer att vara förstahandsalternativet, men de som vill ha den vanliga sjukhusmaten kommer att få det. Allt sker på frivillig väg.

Viktigt för att undvika åderförkalkning

Den kost som ska serveras utgår från de rekommendationer som föreningen Läkare för framtiden tagit fram, och som till stora delar bygger på de nordiska näringsrekommendationerna.

I det avsnitt på deras hemsida (se länk uppe till höger) som handlar om hjärtkärlsjukdom kan man läsa att det sannolikt inte finns någon annan kronisk sjukdom än hjärtkärlsjukdom där just intaget av animaliska produkter har större betydelse för sjukdomsutvecklingen.

Aterosklerotiska plack, som bildas vid all åderförkalkning och som i hög grad bidrar till hjärtinfarkt, byggs upp av kolesterol och finns bara i animaliska produkter.

Dessutom har studier visat att när patienter med hjärtkärlsjukdom helt går över till växtbaserad kost så går sjukdomen tillbaka hos fler än 80 procent av patienterna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida