Patienter som har IBS mår bättre utan svårsmälta kolhydrater

Patienter som har IBS mår bättre utan svårsmälta kolhydrater
Blomkål, kål, äpple och lök hör till gruppen svårsmälta kolhydrater för patienter med IBS. Foto: Mostphotos

Genom att undvika mat som bönor, vete och äpple kan symtomen lindras vid magproblemen.

19 januari 2015

Att kosten har stor betydelse för dem som lider av IBS, irritable bowel syndrome, är väl känt sedan tidigare. Men vilka födoämnen ger egentligen mest besvär? Det har dietisten Lena Böhn vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, studerat närmare.

Patienterna som ingår i hennes studier rapporterar själva att deras symtom lindras om de undviker mat som innehåller särskilt svårsmälta kolhydrater som äpple, bönor och vete.

Morot i stället för blomkål

I en studie fick patienter med IBS därför prova en kost som innebar att dessa livsmedel togs bort under fyra veckor.

– Dieten innebar att patienterna fick ersätta dem med andra livsmedel som mage och tarm tolererar bättre. Det kan till exempel handla om att byta äpple och blomkål mot apelsin och morot. Omkring hälften av patienterna förbättrades markant, säger Lena Böhn.

Lika bra som de vanliga kostråden

Att undvika svårsmälta kolhydrater verkar fungerar lika bra som de traditionella kostråd som brukar ges till patienter med IBS, som generellt går ut på att äta lite och ofta, finfördela maten och tugga noggrant, undvika stekt, fet och starkt kryddad mat samt kaffe och alkohol.

En annan grupp patienter fick testa denna metod under fyra veckor och även i denna grupp förbättrades tillståndet för ungefär hälften av patienterna.

Kostråd är effektivt

– De båda dieterna har alltså lika god effekt när det gäller att lindra symtomen. Framtida studier skulle därför kunna titta på nyttan av att kombinera dem båda för att optimera näringsintag och symtomlindring, säger Lena Böhn.

Forskarnas slutsats är att kostråd är effektivt i behandlingen av IBS, men att det måste ske på individnivå. Avhandlingen Food-related gastrointestinal symptoms, nutrient intake and dietary interventions in patients with irritable bowel syndrome presenteras vid en disputation den 30 januari.

Svårsmälta kolhydrater

  • I denna livsmedelsgrupp, som populärt kallas FODMAPs (Fermentable, Oligo- ,Di-, Mono- saccharides And Polysols) ingår till exempel äpple, bönor och vete.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida