Pekades ut av arbetsgivaren – backas upp av kollegerna

Pekades ut av arbetsgivaren – backas upp av kollegerna
Rickard Uppenberg, förtroendevald, oroas över att enskilda pekas ut. Arkivbild: Lasse Bengtsson

Förtroendevalda Rickard Uppenberg larmade om kaos inom ambulansen i Trelleborg. Då pekade arbetsgivaren ut honom som ett problem.

Vårdförbundets Rickard Uppenberg har gjort sig känd som en stark och orädd röst i Trelleborg, där han är förtroendevald på ambulansen. När en av det två bilarna flyttades till Skurup gick han ut i medierna och beskrev en kaosartad situation med larm som krockade med varandra och orolig personal.

Det fick arbetsgivaren Falck att slå bakut. Företaget höll inte alls med utan menade att det snarare var Rickard Uppenberg personligen, som var problemet.

Pekades ut i pressmeddelande

I ett pressmeddelande, som refereras av tidningen Trelleborgs Allehanda, skrev företaget att man ”allmänt har en mycket god kontakt med Vårdförbundet i Skåne och kommer att ta upp en diskussion med dem om Rickard Uppenbergs enskilda agerande att bland annat sprida felaktig information”.

Sedan kallades Rickard Uppenberg till ett samtal och i väntan på det, i två veckors tid, gick han runt med en klump i magen.

– Jag trodde att jag skulle få sparken, säger han till Vårdfokus.

I stället hade de en diskussion som Rickard Uppenberg sammanfattar med att företaget tror att han har en egen agenda och är ute efter att skada Falck.

– Men det stämmer inte. Vårdförbundet värnar mångfald bland entreprenörerna och för mig spelar det ingen roll om det står Region Skåne, Sirius eller Falck målat på våra bilar. Jag vill bara ha ordning och reda och bra arbetsvillkor, säger han.

Kollegerna ger samfällt stöd

Att arbetsgivaren skjuter in sig på en enskild person har fått resten av kollegerna att reagera. I en insändare som publicerades i lokaltidningen i går, ger de Rickard Uppenberg sitt fulla stöd: ”Det som Uppenberg har uttryckt i media står vi på ambulansen i Trelleborg bakom. Vi är mycket glada och stolta över att vi har en förtroendevald som vågar stå upp för det vi alla tycker och dessutom vågar ta ”strid” för det offentliga för att få till förändring. Vi upplever att vår arbetsledning inte lyssnar på oss.”

Rickard Uppenberg är glad för stödet.

– Det betyder jättemycket för mig.

I går hade Vårdförbundet en dialog med arbetsgivaren där fackförbundet gjorde klart att det är oacceptabelt att enskilda pekas ut. 

– Det är ju det som är det mest oroväckande i den här historien, att andra förtroendevalda ska känna att nästa gång är det min tur, säger Rickard Uppenberg.

Ångrar inget

Ångrar du något som du sagt eller gjort?

– Jag har rannsakat mig själv och nej, jag tycker inte att jag hade kunnat göra annorlunda.

Vill du sitta kvar som förtroendevald?

– Det är klart att jag skulle ha mer behagliga dagar om jag bara hade varit ambulanssjuksköterska för det är aldrig roligt att vara i konflikt, oavsett vem som har rätt eller fel. Men jag sitter kvar. Jag får väl försöka uttrycka mig ännu mer sakligt och nyanserat, säger Rickard Uppenberg.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida