Personalen vill ha alkotest för säkerhetens skull

Ambulansstationen i Umeå är först i landet med att ha infört alkotest för personalen inför varje arbetspass.

När ambulanspersonalen i Umeå numera kommer till arbetet identifierar de sig med ett kort i en kortläsare och blåser i en alkomätare, båda kopplade till arbetsplatsens intranät. Skulle den som blåser få utslag för alkohol är det hans eller hennes ansvar att meddela sina kolleger och gå hem.

Det blir inget löneavdrag för den som går hem. Däremot ett telefonsamtal från chefen. För samtidigt som den som blåser ser resultatet – grönt om mätaren noterar mindre än 0,2 promille alkohol, rött om den noterar mer ? rapporteras tid, namn och resultat via intranätet direkt till avdelningschefens dator.

Tar reda på orsaken

– Ser jag ett utslag för alkohol ska jag ringa upp personen och ta reda på orsaken. Det kan ju vara en enstaka felbedömning. Är det inte det får vi ta ett samtal och upprepas det träder landstingets policy för alkoholproblem in, förklarar avdelningschef Erik Nordhall.

Han utesluter inte att mätaren kan ge fel utslag. Skulle någon hävda att det har skett får den personen bege sig till akuten för provtagning. Utrustningen står lite undanskymt på stationen och att blåsa innan man går på sitt arbetspass är vars och ens eget ansvar.

– Ser jag däremot att någon har arbetat trots att mätaren gav utslag så betraktar vi det som ett allvarligt tillbud, konstaterar Erik Nordhall.

Personalens eget förslag

Alkoholtestet är ett försöksprojekt under ett år och en del i den trafiksäkerhetspolicy som personalen vid ambulansstationen i Umeå har tagit fram. Arbetet skedde i smågrupper och enligt Erik Nordhall hade så gott som samtliga grupper alkotest bland sina förslag. Stationen kontaktade sina leverantörer som konstruerade den specialvariant med alkoholmätare kopplad till tidkort och dator som började användas i mitten av veckan.

Slår försöket väl ut kommer alkotestet att införas på alla Västerbottens ambulansstationer. I trafiksäkerhetspolicyn ingår också att införa drogtester. Det blir nästa steg. 

– Vi har pratat om att införa alkolås men då blir bilen låst ett tag och man måste ha en teknik för att kunna låsa upp den så att inte patientsäkerheten äventyras. Och så måste man ha ett program för om någon blåser positivt så den personen inte hängs ut. Men det här alkotestet låter bra, kommenterar Tommy Hjert, ambulanssjuksköterska i Östergötland och tidigare ordförande i riksföreningen Ambulanssjukvård.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida