Personer i glesbygd mer benägna att ge hjärtlungräddning

Personer i glesbygd mer benägna att ge hjärtlungräddning
Personer som faller i hop för att hjärtat slutat slå har störst chans att överleva om de bor i glesbygd. Arkivbild: Colourbox.

Den som bor i Norrbotten har störst chans att få hjärtlungräddning av en medmänniska i närheten.

Två miljoner svenskar har utbildats i hjärtlungräddning sedan början av 1980-talet och andelen som överlever ett hjärtstopp har ökat.

En avhandling från Sahlgrenska akademin visar att tio procent, jämfört med fem procent i början av 1990-talet, överlever ett hjärtstopp utanför sjukhus.

Mellan 1992 och 2007 har livräddande insatser innan ambulansens kommer ökat från 31 till 55 procent.

Störst chans att överleva har de som bor i glesbygd. Annelie Strömsöe, doktorand vid institutionen för medicin, visar i sin forskning att det är vanligare att personer i glesbygden ger konstgjord cirkulation och mun-till-mun-inandning om någon i närheten faller ihop för att hjärtat slutat slå.

Förvånande

– Det är ett förvånande resultat. Kanske är det så att människor i glesbygd vet att närmaste ambulans kan vara tio mil bort och då gäller det att hjälpa varandra, säger Annelie Strömsöe.

Bäst på att ge hjärtlungräddning är befolkningen i Norrbotten. Nästan lika många livräddande insatser görs i Dalarna och Västerbotten. Minst chans att få hjälp från en medmänniska i närheten har boende i de mer tätbefolkade länen: Skåne, Västra Götaland och Stockholm.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida