Professor testar 5:2-dieten i första svenska studien
Hajpade 5:2-dieten har tagit Sverige med storm. Snart startar den första svenska studien, av professor Kerstin Brismar som hoppas gå ner fem kilo själv.
Var och varannan dag kommer nya löpsedlar: ”Bli smal med nya 5:2–metoden” och ”Jag gick ner 13 kg med 5:2”. Dieten som kom till Sverige i våras och som går ut på att fasta två dagar i veckan, blev snabbt en superhit som genererade massor av artiklar, böcker, och samtalsämnen i fikarummen.
80 personer följs
Många har vittnat om metodens förträfflighet, men hittills har det inte gjorts någon stor, svensk studie om effekterna av 5:2. Det vill professor Kerstin Brismar vid Karolinska institutet ändra på. I oktober startar hennes forskningsprojekt där 80 personer som går på dieten ska följas under ett halvår.
Studien blir den största i sitt slag i Sverige och har redan genererat enormt intresse. Bland försökspersonerna finns normalviktiga, överviktiga, feta, friska och människor med diabetes typ 2. Samt Kerstin Brismar själv.
– Jag brukar vara med i mina studier för det är bra att veta vad patienterna går igenom, säger hon.
Ser det som en medicinsk kost
Själv hoppas hon tappa fem kilo på kuppen, men ser inte studien som något bantningsprojekt. I stället handlar det om att undersöka vad som händer med en rad medicinska faktorer hos försökspersonerna när de begränsar sitt kaloriintag: blodfetter, blodsocker, inflammationsmarkörer i blodet, insulinkänslighet och en rad hormoner.
Välbefinnandet ska mätas med frågeformulär och dessutom ska eventuella skillnader mellan kvinnor och män kartläggas. De tidigaste resultaten blir förhoppningsvis i form av en delrapport till våren.
Tar den infekterade debatten
Att gå ut och debattera olika dieter och bantingsmetoder är att hoppa rakt in i ett getingbo av starka åsikter. Kerstin Brismar är en av ganska få experter som tålmodigt ställer upp på intervjuer om 5:2 och försöker förklara hur hon ser på det hela.
– För mig är det en medicinsk kost som förbättrar dina värden. Dessutom är det fritt från överdrifter, man äter allsidigt vilket i sin tur gör det möjligt att genomföra, säger hon.
Andra är inte lika positiva och 5:2–dieten har bland annat anklagats för att framkalla ätstörningar.
Hur orkar du delta i denna infekterade debatt?
– Man kan bli trött på det. Men jag ser det som en slags folkbildningsuppgift, det är viktigt för folkhälsan att minska antalet kalorier. 5:2 är inget för gravida, ammande, idrottare eller ungdomar som växer. Men resten skulle må bra av att minska kaloriintaget och det är tyvärr majoriteten, säger hon.
Detta är 5:2-metoden
- Fem dagar i veckan äter man normalt, cirka 2 000 kalorier för kvinnor och 2 400 för män.
- Två dagar äter man bara 500 respektive 600 kalorier och man väljer själv var "fastedagarna" ska ligga.
- En sidoeffekt kan vara trötthet och orkeslöshet de första veckorna.
- 5:2-dieten uppmärksammades i England 2012 via en dokumentär där läkaren och journalisten Michael Mosley provade dieten för att gå ner i vikt och förbättra sina kolesterol– och blodsockervärden.
(Källa: Kerstin Brismar)