Protein i vaccin kan ha orsakat narkolepsi

Protein i vaccin kan ha orsakat narkolepsi
Barn och ungdomar i Sverige som vaccinerades med Pandemrix löpte tre gånger så stor risk att drabbas av narkolepsi än de som inte vaccinerats.

Ny forskning visar att svininfluensavaccinet Pandemrix innehöll stora mängder av ett virusprotein som kan ha triggat en autoimmunreaktion.

Vårdfokus berättade igår att själva tillverkningsprocessen kan vara en av förklaringarna till varför svininfluensavaccinet Pandemrix orsakade narkolepsi hos ett stort antal personer. Ett liknande vaccin, innehållande samma immunstimulerande komponenter men som tillverkades på ett annorlunda sätt, förhöjde endast marginellt risken för narkolepsi.

Teorin är att själva sammansättningen av Pandemrix orsakade en autoimmunreaktion hos vissa personer, vilket ledde till narkolepsi.

Liknar receptor i hjärnan

I en ny internationell studie som publicerades i tidskriften Science translational medicine den 1 juli har frågan undersökts närmare. Forskarna jämförde Pandemrix med Focetria, ett annat vaccin som inte gav några biverkningar alls. De upptäckte att Pandemrix innehöll mycket mer av ett virusprotein som till sin struktur liknar en receptor i hjärnan för det vakenhetsstimulerande hormonet hypokretin.

Forskarna undrade om de antikroppar som Pandemrix genererar förutom att angripa virusets proteiner även ger sig på och skadar receptorerna i hjärnan, och orsakar narkolepsi.

Blodprover från 20 patienter som vaccinerats med Pandemrix visade att 17 hade dubbelverkande antikroppar, som angriper såväl proteinet i viruset som receptorerna i hjärnan.

Mer forskning behövs

Forskarna påpekar att studien inte bevisar ett samband och att många frågor fortfarande behöver besvaras. Exempelvis måste man hitta en förklaring till varför några patienter inte utvecklade narkolepsi trots att även de bar på antikropparna.

I studien ingick bland annat forskare från läkemedelsföretaget Novartis, tillverkaren av vaccinet Focetria.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida