Psykiatrisjuksköterska årets personalstipendiat i Halland

Psykiatrisjuksköterska årets personalstipendiat i Halland
Psykiatrisjuksköterskan Gunilla Larsson är jättestolt över att ha fått ett så fint pris. Foto: Åsa Jonsson

Psykiatrisjuksköterskan Gunilla Larsson har hand om de allra svårast psykiskt sjuka patienterna och missbrukarna. Hennes motto är att se människan bakom sjukdomen. Nu belönas hon med 100 000 kronor av arbetsgivaren. 

I 20 år har Gunilla Larsson arbetat med patienter som är dömda till sluten psykiatrisk vård och de som är särskilt vårdkrävande; patientgrupper som till synes inte är så lätta att ha med att göra.

Att hon nu utsetts till årets personalstipendiat i Region Halland, med en belöning på 100 000 kronor, är hon jätteglad och stolt över.

Motiveringen lyder: Med stor respekt och lyhördhet möter Gunilla de svårast psykiskt sjuka i vilken situation de än befinner sig. Hon använder kreativitet och flexibilitet för att finna möjliga vägar att ta sig fram när inga vägar till synes finns. Alltid närvarande. Alltid med patienten bredvid sig. Gunilla ger begreppet patientfokus ett verkligt ansikte.

Ledningsgruppen för vuxenpsykiatrin i Halland kallar henne för en ”tuff Moder Teresa”.

Gunilla Larsson håller med om att det är ett tufft uppdrag hon har. Men hon är engagerad i sina patienter och slåss för dem gentemot myndigheterna om det behövs.

– Det är inte lätt att vara psykiskt sjuk, missbrukare och kriminell. En del av dem har begått förskräckliga brott. Det gäller att se och möta människan bakom. Då är det en underbar patientgrupp med en massa trevliga människor.

För de 100 000 kronorna hoppas Gunilla kunna gå en kognitiv steg 2-utbildning.

Varför det? Borde inte arbetsgivaren bekosta utbildningen så att du kan göra något riktigt kul för pengarna?

– Mina patienter är svårt sjuka människor så jag behöver bygga på min steg 1-utbildning. Och jag vill att pengarna ska gå tillbaka till verksamheten. Det är jätteroligt att kunna göra något lite bättre.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida